Sezon na dynię w pełni. W tym roku postanowiłam przyrządzić dynię w zupełnie innej odsłonie, niż klasyczna zupa-krem. W poprzednich dyniowych sezonach  próbowałam robić zupy dyniowe na różne sposoby: na słodko – z mleczkiem kokosowym, na ostro – z chili i bekonem jednak jakoś te zupy nie skradły mojego podniebienia. Dlatego wypróbowałam i dzielę się z Wami czterema przepisami na dynię w innym wydaniu! Są proste w wykonaniu i wystarczy Wam do tych 4 przepisów tylko jedna dwukilogramowa dynia.

Przepis numer 1: CURRY Z DYNIĄ:

¼ surowej dyni

Filet z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

0,5 cm kawałek imbiru,

½ czerwonej papryki

5 pieczarek

Curry

Sól

 Na dowolnym tłuszczu podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek i imbir. Dodajemy mięso, curry i sól. Smażąc na małym ogniu dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy około 10 minut, dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w słupki, smażymy około 10 minut, dolewamy trochę wody i przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Można zagęścić sos jogurtem naturalnym lub serkiem mascarpone.DSC_1244 DSC_1248

Przepis numer 2: KOPYTKA DYNIOWE

¼ dyni

250 gram ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ziemniaki blendujemy razem z ugotowaną dynią, dodajemy jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i zagniatamy ciasto.  Podsypując mąką nadajemy kształt kopytkom. Gotujemy kilka minut wrzucając kopytka do wrzącej wody. Podajemy według uznania – u mnie były na słodko.DSC_1181 DSC_1208

Przepis numer 3: DYNIA W ZIOŁACH

Dowolna ilość dyni,

Oliwa czosnkowa

Sól – u mnie gruboziarnista himalajska

Zioła: u mnie tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn

To moje odkrycie, które już dwa razy powtórzyłam. Dynię kroimy w cienkie półksiężyce, oliwę mieszamy z przyprawami i smarujemy dynię. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. DSC_1189 DSC_1179

Przepis numer 4: CIASTO DYNIOWE:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki purée z dyni ( zblendowana upieczona w piekarniku dynia)

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

2 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru wanilinowego

 W większej misce umieszczamy puree z dyni, cukry, olej i jajka. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Do mniejszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy sól i przyprawę do piernika. Składniki suche wlewamy do masy w większej misce i krótko mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do „suchego patyczka”). Ja podałam ciasto z masą mascarpone i roztopioną gorzką czekoladą, ale śmiało można je podać oprószone tylko cukrem pudrem. Jest puszyste i wilgotne po upieczeniu. Smacznego!DSC_1212 DSC_1214

Lubię to!
1