Wczoraj pisaliśmy list  do Świętego Mikołaja a dzisiaj od rana piekliśmy dla niego ciasteczka czekoladowe. Zostawimy je przy drzwiach, żeby biedak w drodze do innych dzieci nie był głodny. Ciasteczka są obłędnie czekoladowe, robi się je bardzo szybko a zjada… jeszcze szybciej.Piekłam je już kilka razy, bo raz wychodziły za bardzo kruche, innym razem za twarde, aż w końcu udało się idealnie dobrać proporcje i oto są: najpyszniejsze ciasteczka czekoladowe pod słońcem!

Składniki na około 30 ciastek:

125 g miękkiego masła

160 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym cukrem)

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200 g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

35 g kakao

200 g gorzkiej czekoladyDSC_0099

Wykonanie:

Miksujemy masło z jajkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do jednolitej masy wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dosypujemy pokrojoną w małą kostkę czekoladę i delikatne mieszamy łyżką. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto zachować odstępy pomiędzy kulkami z ciasta (około 5 cm), bo ciastka rozrastają się na boki.DSC_0118Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka około 7 minut. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim je przełożymy z blachy  trzeba odczekać około 10 minut. Najlepiej smakują moczone w mleku!DSC_0343

Lubię to!
0