Ostatnio na drugie śniadanie serwuję placuszki owsiane z patelni. Znikają z talerza w kilka minut, wzbogacam je  różnymi dodatkami (banany, jogurt naturalny, winogrono).

Placuszki są o tyle fajne w przygotowaniu, że ich skład urozmaicamy tym co lubimy najbardziej (u mnie migdały, kokos, cynamon). Można dodać do nich suszone śliwki, morele lub jabłka- wszystko to, na co mamy ochotę. Smaży się je bez tłuszczu, na rozgrzanej patelni i uwierzcie: najlepiej smakują ciepłe posmarowane kremem czekoladowym i obłożone bananami…

DSC_0174 DSC_0183

Składniki:

-płatki owsiane (1/2 szklanki)

-dowolnie wybrane inne płatki np. musli lub granola (1/2 szklanki)

-wiórki kokosowe (1/4 szklanki)

-dowolne bakalie: orzechy, migdały, rodzynki (łącznie 1/2 szklanki)

- 1 jajko

-2 łyżki stołowe miodu

-cynamon (łyżka stołowa)

Wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania lepkiej konsystencji (jeśli za bardzo się kleją- można dodać kilka łyżek mleka). Następnie na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładamy po łyżce naszej masy (można kombinować z kształtami) i smażymy do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Propozycji podania jest mnóstwo, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Smacznego!

DSC_0187 DSC_0200

Lubię to!
0