Wrzesień zawsze kojarzył mi się z dynią, śliwkami i wrzosami. To miesiąc moich urodzin, miesiąc naszego ślubu i kilku innych ważnych wydarzeń w naszym życiu. Lubię jesień – tą złotą i tą deszczową też.

Sprzedaję Wam dzisiaj mój jesienny przepis na ciasto ze śliwkami. Jak zwykle będzie szybko i łatwo.

Składniki:

300 g mąki

200 g masła

200 g cukru pudru

4 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

10 g proszku do pieczenia

10 śliwek

DSC_0549

Wykonanie:

Cukier puder ucieram z jajkami  (najłatwiej i najszybciej utrzeć wszystko blenderem z końcówką do ubijania białek).Wlewam stopione masło – nie powinno wrzeć, ani się rumienić. Dodaję cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze odrobinę mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły. Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki, kroję na połówki i usuwam z nich pestki. Wykładam owoce na ciasto ( skórką do dołu) i posypuję dwiema łyżkami brązowego cukru. DSC_0556Ciasto wędruje do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika  na 60 minut.DSC_0560

 

A tak znika z talerza:

 

 

 

Smacznego!

Lubię to!
2